رییس پارک ملی دریایی نای بند: بالغ بر یک هزار بچه لاک پشت وارد دریا خواهند شد

مصطفی موذنی رییس پارک ملی دریای نای بند استان بوشهر گفت: لاکپشت های دریایی یکی از جانوران آبزی در معرض خطر انقراض هستند که عوامل مختلفی از زمان تخم تا بلوغ، حیات آنها را تهدید می کنند. وی خاطرنشان کرد: در سال قبل بالغ بر یک هزار بچه لاکپشت روانه دریا شدند و امسال نیز هر چند مشکلات متعدد و فراوانی داشتیم اما امیدواریم در همین اندازه بتوانیم بچه لاک پشت وارد دریا کنیم.

 

موذنی با اشاره به روز جهانی تنوع زیستی و گرامیداشت این روز بیان کرد:

این جانوران بلافاصله بعد از تولد از لانه به سمت دریا حرکت می کنند که در حین حرکت به سمت دریا عوامل زیادی از جمله صیادان طبیعی مثل خرچنگ ها، پرندگان دریایی، روباه، و در برخی مواقع حتی انسان ها زندگی آنها را تهدید می کنند.
فاصله بین ورود نوزادان به دریا تا برگشت به ساحل برای تخمگذاری در ساحل را دوران گمشده می نامند که در حدود بیش از 15 سال طول می کشد که این موجودات به آب های دور از ساحل مهاجرت کرده و به تغذیه می پردازند و زمانی که به سن نوجوانی رسیدند برخی از آنها به آب های نزدیک به ساحل وارد می شوند که در این سن یکی از مهمترین عوامل تهدید کننده آنها تورها و لوازم صیادی و صید توسط صیادان می باشد. بطور کلی به علت مهاجرت طولانی لاکپشت ها پس از تولد تا زمان بلوغ جنسی، اطلاع چندان موثق و کاملی در مورد این دوران وجود ندارد.

رییس اداره محیط زیست شهرستان عسلویه با اشاره به اینکه لاکپشت ها پس از رسیدن به سن بلوغ که غالبا در سنین بالای 15 سال اتفاق می افتد در دریا جفت گیری می کنند گفت: یکی از دلایل قرار گرفتن لاکپشت های دریایی در لیست سرخ IUCN  خطرات فراوان قبل از سن بلوغ و سنین پس از بلوغ می باشد که شانس برگشت، جفت گیری و تولید مثل آن را پایین می آورد.
در هر حال پس از آمادگی برای تولید مثل، لاکپشت های دریایی در شب و غالباً در حالت مد دریا به سمت سواحل ماسه ای حرکت می کنند که پس از شناسایی بستر ماسه ای مناسب اقدام به تخمگذاری می نمایند.

وی اضافه کرد: با در نظر گرفتن اینکه لاکپشت های دریایی می بایست در زمان تخمگذاری به زیستگاه های تغذیه ای نزدیک باشند می بایست ساحل ماسه ای مناسب و امن و دارای مطلوبیت زیستگاهی نیز در اختیار داشته باشند. هرگونه مزاحمت صوتی، نوری و حرکتی قبل از شروع تخمگذاری باعث اختلال در روند تخم گذاری و برگشت لاکپشت ها به دریا می شود.

مصطفی موذنی تصریح کرد: در برنامه پایش امسال در نایبند، پس از شناسایی مناطق ساحلی مناسب در دوره ی تخمگذاری این سواحل پایش و رصد گردید و مهمترین و متراکم ترین این سواحل شناسایی شد و با توجه به اینکه اغلب سواحل ماسه ای نایبند بدلیل استفاده شدید گردشگری مطلوبیت خود ر از دست داده اند سواحل امن مشخص و به کمک افراد محلی، کارشناسان محیط زیست و همکاران طرح احیاء و بازسازی لاکپشت های دریایی، کل ساحل به سمت خشکی و به سمت دریا از هر گونه زباله و ضایعات صیادی و صنعتی پاکسازی شد و از اول اسفندماه 1393گشت زنی ساحل برای پایش حضور لاکپشت ها در ساحل شروع گردید و هر شب به کمک افراد محلی گشت زنی مداوم انجام می شد.

وی افزود: در این پایش شرایط تخمگذاری پس از چند سال در چند نقطه جدید تعیین گردید که در این میان سواحل بنود، زهده، بنیدر و طینه مورد پایش قرار گرفت. این سواحل فاقد مزاحمت نوری بود و بجز ساحل بنود که مزاحمت های گردشگری در آن وجود دارد مابقی سواحل ذکر شده فاقد مزاحمت های انسان ساخت می باشند اما در این سواحل شرایط طبیعی مناسب نیست و لاکپشت ها ناچاراً به واسطه اینکه دیگر سواحل مناسب منطقه به خاطر فعالیت های انسانی و آلودگی های نوری و صوتی از مطلوبیت خوبی برخوردار نیست از این سواحل جهت تخمگذاری استفاده می کنند؛ از جمله مشکلات طبیعی سواحل مذکور، آب گرفتگی حین مد و دستبرد سگ سانان به لانه های لاکپشت ها می باشد که مهمترین تهدیدات طبیعی لاکپشت ها محسوب می شوند.

رییس پارک ملی دریایی نای بند بیان کرد: در این طرح ضمن پایش مستمر این سواحل در کلیه شب های فصل تخمگذاری اقدام به پلاک گذاری لاکپشت ها، جابجایی لانه ها و تخم ها و تثبیت آنها در هچری سایت، شمارش تخم ها، بیومتری لاکپشت های تخمگذار و غیر تخمگذار، بیومتری تخم ها، اندازه گیری دمای آب حین تخم داری و دیگر اندازه گیری های فیزیکی محیطی اقدام می گردد و زمان تفریح تخم ها نیز بصورت تخمینی تعیین می گردد.

وی با اشاره به اینکه در سال قبل بالغ بر یک هزار بچه لاکپشت روانه دریا شدند اظهار امیدواری کرد: امسال نیز هر چند مشکلات متعدد و فراوانی داشتیم اما امیدواریم در همین اندازه بتوانیم بچه لاکپشت وارد دریا کنیم.
 
 

منبع:روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست استان بوشهر