یادداشتی به بهانه کاشت جنگلهای حرا توسط بنیاد رشد و اندیشه سازندگی استان بوشهر

 

به نام خدا

یادداشتی به بهانه کاشت جنگلهای حرا توسط بنیاد رشد و اندیشه سازندگی استان بوشهر

جنگلهای حرا یا مانگرو پوشش گیاهی ساحلی در مناطق جذر و مدی نواحی گرمسیری و نیمه گرمسیری هستند ودر محیطهایی به رشد و ادامه زندگی می پردازند که جذر و مدهای مکرر محیط را فرا می گیرد و متوسط دمای سالانه و شوری بالاست و شرایط بی هوازی در بستر رویشگاه وجود دارد. در این شرایط اغلب گونه های گیاهی خشکی توانایی رویش ندارند.این جنگلها از نظر اقتصادی و اکولوژیکی اهمیت بسیار زیادی دارند و در زمره غنی ترین و حاصلخیزترین اکوسیستمهای دنیا به حساب می ایند. و تا کنون 22 کاربری عمده توسط اتحادیه بین المللی حفاظت از طبیعت برای این جنگلها تعیین شده است. این جنگلها به علت داشتن بیومس غنی به عنوان یک منبع غذایی مهمی در محدوده استقرار خود محسوب می شوند.حدود 80 درصد ابزیان خلیج فارس دوره تخم ریزی خود را در این مناطق می گذرانند و بیش از 80 درصد از صید در کل دنیا وابسته به وجود اکوسیستم های غنی مانگرو و مصب ها و زیستگاهای مرجانی براورد شده است . همچنیین به عنوان یک حفاظ مهم در برابر فرسایش بادی و آبی و خاکی سواحل عمل می کنند و سرعت فرسایش خاک وسواحل را کاهش می دهند و محل اسکان و تجمع پرنده های مهاجر، تصفیه و کاهش آلودگی آب و توانایی جذب CO2 و کاهش آلودگی هوا و اکو توریسم و تفریح از دیگر توانایی این جنگلها محسوب می شود.با توجه به این قابلیتها و وضعیت جغرافیایی شهربوشهر یکی از بهترین گزینه های موجود جهت افزایش فضای سبز به صورت کمربند سبز در ساحل و حاشیه شهر کاشت این گیاه می باشد.

در حال حاضر کاشت جنگلهای حرا در حاشیه اتوبان امام علی (ع) در کنار ساحل توسط بنیاد رشد و اندیشه سازندگی بوشهرپس از مطالعه علمی و بررسی میدانی به دلایل ذیل از اسفند 91 آغاز شده است و در صورت تداوم کاشت یک اقدام بسیار عالی و نقطه عطفی در فضای سبز شهر بوشهر خواهد بود و بازده آن در آینده نزدیک قابل مشاهده است . اهم دلایلی که باعث شد بنیاد این انتخاب را انجام دهد و دست به این اقدام بزند به شرح ذیل است.

1-مانع از فرسایش خاک و ساحل می شود با توجه به ساحل سازی در ان منطقه این خاصیت جنگلهای حرا از اهمیت زیادی برخوردار است.

2- محلی برای تغذیه و تخم ریزی ابزیان و در نتیجه تجمع انها محسوب می شود و باعث افزایش ماهیان و در نتیجه رونق ماهیگیری تفریحی و اکوتوریسم است.

3- ایجاد یک فضای سبز طبیعی در ورودی شهر و علاوه بر زیباسازی و افزایش سرانه فضای سبز محلی برای جذب گردشگر است.

4- این جنگلها محلی برای گذران زمستانی پرندگان مهاجر و بومی محسوب می شود و افزایش گردشگر را به دنبال دارد.

5- کاهش آلودگی آب و هوا.

6- مهترین دلیل هزینه کاشت و نگهداری پایین و درآمدزایی و اشتغالزایی بالا و استفاده از یک گونه بومی است.

با توجه به این قابلیتها و مزایا مسولین شهری باید به صورت جدی تر از این عمل بنیاد رشد و اندیشه سازندگی استان بوشهر حمایت کنند. تا این حرکت جهت سایر شهرهای ساحلی استان که با کمبود سرانه فضای سبز و ساحل سازی مواجه هستند الگو شود.

اما متاسفانه در حال حاضر به علت احداث دهکده گردشگری از سال 93 بخشی از این جنگلها تخریب شده است نکته جالب این است که خود این جنگلها محل اکوتوریسم و گردشگری محسوب می شوند حال توسط دهکده گردشگری مصنوعی تهدید می شوند.